Danes društvo in nikdar več – a Schola pugnatoria živi dalje

Na izrednem zboru članov HEMA društva Schola pugnatoria – Borilna šola 31. avgusta 2019 v Celju so člani soglasno sprejeli sklep o ukinitvi in brisanju društva iz registra društev. Za ukinitev društva v pravnoformalni obliki smo se odločili zaradi premajhnega števila članov in posledičnega pomanjkanja finančnih sredstev, ki so po zakonodaji potrebna za delovanje društva, nenazadnje pa tudi zaradi birokratskih postopkov, ki jih zakon društvom nalaga. Poleg tega smo se vsi strinjali, da lahko s svojo dejavnostjo nadaljujemo tudi kot neformalna skupina, ne da bi bilo naše delo kakorkoli okrnjeno. S svojo odločitvijo prav tako nismo ogrozili delovanja in obstoja HEMA zveze Slovenije, saj ima ta dovolj članic za svoje delovanje. Ne glede na to, da nismo več člani HEMAZS pa smo seveda pripravljeni z njo v neformalni obliki še vedno sodelovati in po svojih najboljših močeh prispevati k njenemu delu. Schola pugnatoria torej še vedno obstaja in nadaljuje s svojim delom s programom in cilji, ki smo si jih zastavili že ob njenem nastanku.

Več

Česa nas filmi ne učijo o mečevanju

Vse, kar ste si želeli vedeti o smislu in realizmu spopadov v popularnih filmih in serijah, pa si niste upali vprašati! V sodelovanju s društvom Zlati Goblin: https://www.facebook.com/Zlati-Goblin-506240062720912/ Schola Pugnatoria pripravlja posebno predstavitev, ki bo potekala v okviru festivala iger in fantastičnih žanrov GobliCon: https://www.facebook.com/events/1805266746381272/ V enkratnem vzdušju renesančnega dvorca Vetrinjski dvor bomo prikazali serijo izsekov mečevanja iz filmov in serij in z zrnom (kilo, dvema..) soli komentirali tehniko in taktične izbire udeleženih likov.

Več

Seminar srednjeveške rokoborbe v Gradcu

Prejšnji vikend je naš član Gregor Medvešek za avstrijsko organizacijo INDES vodil seminar srednjeveške rokoborbe v Gradcu. Seminarja se je udeležilo 20 ljudi iz 3 držav, ki so tekom dvodnevnega seminarja dodobra spoznali sistem rokoborbe kot ga je v priročniku Ringer Kunst leta 1539 opisal mojster Fabian von Auerswald. Nekaj utrinkov s seminarja si lahko ogledate na INDES-ovi spletni strani – http://www.indes.at/galerie/2017-2/nggallery/galleries/2017-Ringen-Seminar-mit-Gregor.

Več

Treningi v Celju

V soboto, 28. januarja po skoraj enem letu spet začenjamo s treningi tudi v Celju.  Dobivali se bomo na OŠ Frana Roša, Cesta na Dobrovo 114, za začetek vsako soboto od 19.00 do 21.00.

Več

HEMA društvo Schola pugnatoria – Borilna šola

Na rednem zboru 20. marca, 2016 smo člani HEMA društva Schola pugnatoria – Borilna šola sprejeli spremembe društvenega statuta, 7. maja pa na izrednem zboru še popravke, ki jih je zahtevala celjska upravna enota. Društvo za gojenje evropskih zgodovinskih borilnih veščin Schola pugnatoria Celeiana – Celjska borilna šola se je s tem preimenovalo v HEMA društvo Schola pugnatoria – Borilna šola in je odslej sestavljeno iz dveh enot – celjske (Schola pugnatoria Celeiana) in mariborske (Schola pugnatoria Marpurgensis). S tem smo tudi formalno uredili status mariborske skupine, katere člani so zdaj lahko polnopravni člani društva z vsemi pravicami in dolžnostmi, ki iz članstva izhajajo.

Več