O nas

HEMA skupino Schola pugnatoria – Borilna šola sestavlja skupina navdušencev nad evropskimi zgodovinskimi borilnimi veščinami. Skupina, ki se je s sedanjim programom in cilji formirala 2007.leta, je od pomladi 2010. leta znana z imenom Schola pugnatoria Celeiana, zdaj pa le še Schola pugnatoria – Borilna šola, se je razvila iz potrebe po ločitvi resnega preučevanja in vadbe evropskih zgodovinskih borilnih veščin od t. i. prikazovanja srednjeveškega bojevanja na raznih prireditvah, s čimer so se člani skupine v preteklosti tudi ukvarjali. Razlika med prikazom bojevanja za potrebe masovnih prireditev in dejanskimi borilnimi veščinami je namreč tolikšna, da gre v resnici za dve popolnoma različni stvari.

V Scholi se prvenstveno ukvarjamo s preučevanjem, rekonstrukcijo in vadbo originalnega srednjeevropskega borilnega sistema znanega kot Kunst des fechtens, ki temelji na učenju Johannesa Liechtenauerja, velikega nemškega mojstra iz druge polovice 14. stoletja. Naš študij temelji tako na preučevanju faksimilov in transkripcij originalnih srednjeveških rokopisov iz 14. in 15. stoletja, predvsem besedil Sigmunda Ringecka, Petra von Danziga, Hansa Talhofferja, Paula Kala in Baumannovega oz. kodeksa Wallerstein, kot tudi prevodov in sodobnih interpretacij starih borilnih postopkov in spretnosti, prav tako pa tudi na izmenjavi izkušenj in dognanj z drugimi raziskovalci, teoretiki in praktiki doma in v inozemstvu. Seveda pa levji delež našega dela predstavlja vadba in interpretiranje zapisanih ali narisanih postopkov starih mojstrov skozi prakso.

Glavni poudarek je trenutno na vadbi rokoborbe oz. „ruvanja“,  bojevanja z bodalom in bojevanja z dolgim mečem tako brez oklepa kot v oklepu.

Schola pugnatoria  je bila tudi pobudnica in gostiteljica mednarodnega srečanja HEMA Celje, ki ga je l. 2012 prvič organizirala skupaj z ljubljansko Academio Artis Dimicatorie v Celju, zdaj pa vsak tretji konec tedna v septembru poteka v Ljubljani v organizaciji HEMA zveze Slovenije, katere ustanovna članica je bila tudi Schola pugnatoria.

 

Treningi

Vaditelji

Oprema

Statut društva

Uporabne povezave